Vor deveni marile lumii o supa de meduze?

Pescuitul exagerat, poluarea chimică şi încălzirea globală sunt pe placul meduzelor, care au impanzit oceanele şi mările din lumea întreagă.

„Mările şi oceanele sunt oare pe punctul de a se transforma într-o supă de meduze?“, întreabă revista „Sciences et Avenir“ (SA). Motive de alarmare privind înmulţirea accelerată a gelatinoaselor au apărut cu duiumul: specia Pelagia noctiluca a acoperit o suprafaţă de 27 de kilometri pătraţi din Marea Irlandei, sufocând fermele piscicole din regiune; în ultimii ani, de la un capăt la altul al Golfului Mexic, a apărut o plasă gelatinoasă formată din specia Aurelia aurita.

De asemenea, în Marea Bering meduzele s-au înmulţit de 40 de ori între 1982 şi 2000, potrivit unui articol al site-ului ScienceDaily.

Anul 2005 aducea, in regim de urgenta, o conferinta a reprezentantilor companiilor de pescuit si a organizatiilor guvernamentale din Japonia, Coreea de Sud si China, cu o tema cel putin neobisnuita : invazia meduzelor uriase numite de niponi Echizen kurage, sau Nomura, in limbajul european de specialitate.

In fapt, aparitia misterioaselor creaturi din adancuri nu reprezenta un noutate pentru tarile din estul Asiei. Era cunoscut faptul ca, odata la circa 40 de ani, apele marilor si oceanelor erau infestate de milioane si milioane de astfel de vietati care blocau pescuitul si care consumau, cu o rapacitate rar intalnita, orice urma de plancton si de vietati de mici dimensiuni. Si totusi, daca in mod normal, fenomenul avea loc odata sau de doua ori intr-o viata de om, in functie de ciclicitatea anilor mai calzi, ponderea invaziilor a crescut in ultimele decenii, ajungand se sa produca odata la aproape 12 ani, pentru ca din anul 2005, invazia meduzelor uriase sa se intample an de an.

Nimeni nu isi putea explica adevaratul motiv al aparitiilor. Pur si simplu, nimeni nu se asteptase la un un asemenea fenomen si, mai mult, nimeni nu stia cum sa il combata. Cercetatorii niponi isi recunosteau neputinta si lipsa informatiilor legate de enigmaticele creaturi, si totul in timp ce vasele de pescuit anuntau alarmate acelasi lucru : mii de tone de meduze luasera locul pestilor in navoadele pescarilor. Putinii pesti sau calamari capturati erau atat de infestati cu venin incat consumul lor era practic imposibil.

In Marea Mediterana, in ultimii trei ani, mii de oameni veniti in vacanta in Spania au ajuns la spital, dupa ce au fost atinsi de meduzele otravitoare.

Un articol din cotidianul britanic "The Independent" citeaza Institutul de Stiinte Marine din Barcelona si dezvaluie temerile specialistilor in privinta invaziei meduzelor: "Incepand din noiembrie 2007, am urmarit meduzele fara incetare. In mod surprinzator, am remarcat ca ele vin la mal si se inmultesc chiar si in timpul iernii", precizeaza Maria Gili, profesor cercetator la institutul citat.

Acest comportament arata ca meduzele s-au adaptat apelor mai reci si, prin urmare, primavara numarul lor creste exponential.

Programul de supraveghere a meduzelor a fost lansat la cererea autoritatilor de mediu din Spania, care au devenit ingrijorate dupa ce, timp de trei veri la rand, acestea au invadat plajele, punand in pericol succesul afacerilor din turism. Multi oameni veniti in vacanta in Spania au ajuns la spital, dupa ce au fost atinsi de meduzele otravitoare.

Cazurile, care se numara cu miile numai anul trecut, pun serios in pericol renumele unor statiuni precum Ibiza, Girona sau Valencia.

De ani de zile, plajele marilor din zona temperata sunt, periodic, invadate de meduze. Un studiu realizat de cercetatorii spanioli releva insa ca, mai nou, aceste organisme sunt mai multe si mai otravitoare ca in trecut. Pestii de dimensiuni mari, precum tonul, care le-ar fi putut reduce numarul, intrucat se hranesc cu meduze, au fost pescuiti de oameni si, prin urmare, "gelatinoasele" au ramas fara dusmani naturali.

De teama ca meduzele ar putea sufoca orice forma de viata din Mediterana, cercetatorii spanioli au gasit solutia salvatoare: infiintarea unei flote speciale de pescuit meduze.

Odata ajunse in plasa pescarilor, acestea sunt tocate si transformate in ingrasamant pentru plantatiile agricole.

O specie de meduze veninoase, intalnite pana acum in Marea Mediterana, a aparut si pe coasta turca in Marea Neagra, din cauza incalzirii globale.

In cadrul proiectului SESAME, oamenii de stiinta primesc fonduri pentru a studia schimbarile survenite in ecosistemele din Marea Mediterana si Marea Neagra in ultimii 50 de ani si incearca sa gaseasca solutii pentru protejarea acestora. In total, 68 de oameni de stiinta din 23 de tari sunt implicati in proiect.

Meduzele veninoase specifice Mediteranei au fost localizate recent si pe coasta turca a Marii Negre. Oamenii de stiinta nu stiu deocamdata daca acestea se vor raspandi si de-a lungul coastei bulgare, dar spun ca au descoperit deja si in Mediterana meduze specifice pana acum Marii Negre.

“Cu toate ca cele doua mari sunt foarte diferitem in ultimul timp au inceput sa apara asemanari intre ele”, a afirmat un specialist implicat in proiect.

Oamenii de stiinta spun ca, din cauza incalzirii globale, Marea Neagra incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Mediterana, care, la randul sau, incepe sa aiba tot mai multe caracteristici de mare tropicala. Spre exemplu, in Marea Mediterana a fost descoperita o specie de peste caracteristica zonei tropicale, peste care devine toxic atunci cand atinge lungimea de 10 centimetri.

Concluzia pentru litoralul romanesc ar fi ca nici Marea Neagră n-a fost ferită de explozia populaţiilor de meduze, dar cantităţile impresionante de meduze se gasesc în largul mării, în zonele cu adâncimi de până la 60 de metri, deoarece meduzele se dezvoltă în principal în larg, doar cateva din ele se pot deplasa şi spre mal, în căutare de mâncare sau aduse de curenţi.

Cel mai important, meduzele de pe litoralul nostru sunt inofensive - desi meduzele veninoase din Mediterana au ajuns si in Marea Neagra, ele nu se gasesc si pe litoralul romanesc, fiind afectat doar litoralul turcesc.

0 Response to "Vor deveni marile lumii o supa de meduze?"